2018

RANSKALAISEN ELOKUVAN VIIKONLOPPU Kuopiossa 4.-6.5.2017: tanssia, chansonia ja salaperäisiä korvakoruja

"Ranskalaisen elokuvan viikko" on alueellisissa elokuvakeskusten masinoima, jokakeväinen kiertävä, määrällisesti pienimuotoinen mutta sisällöllisesti sitäkin  laadukkaampia   yllätyksiä tarjoava esityssarja, jossa nähdään laadukasta ranskalaista nykyelokuvaa, jota muuten ei ole nähtävillä Suomen valkokankailla.

Mukana on usein myös jokin ikimuistoinen elokuvaklassikko à la France, niin myös tänä vuonna, jolloin kunnia lankeaaMax Ophülsin ohjaamalle,laulaja ja näyttelijäDanielle Darrieuxin tähdittämälle melodraamalle SALAPERÄISET KORVARENKAAT (Madame de…)vuodelta 1953. Tapahtuman elokuvat ovat englanniksi tekstitettyjä.

Kuopiossa esitykset ovat KINO KUVAKUKOSSA (Vuorikatu 27). LIPUT vain 5 €/ leffa. Lipunmyynti suoraan ovelta, aukeaa n ½ tuntia ennen esitysten alkua.

Ranskalaisen elokuvan viikko järjestetään myös useissa muissa Suomen kaupungeissa. Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys toimii tapahtuman koordinaattorina valtakunnallisesti. Elokuvaviikkojen paikallisista järjestelyistä vastaavat Suomen alueelliset elokuvakeskukset. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Ranskan instituutin kanssa.

Kuopiossa järjestäjänä toimivat  ISAK ry & Kino Kuvakukko.

 

KUOPION ESITYKSET:

pe 4.5. klo 17.30 Mathieu Amalric: BARBARA 

Barbara  B

(Ranska 2017. 97 min. K12) Yves (Mathieu Amalric) valmistelee elokuvaohjausta kuuluisasta ranskalaisesta runoilijasta, chanson-laulajasta ja lauluntekijästä Barbarasta (1930 - 1997), joka edusti samaa tyylisuuntaa kuin Jacques Brel ja Edith Piaf. Näyttelijä Brigitte (Jeanne Balibar) esittää Barbaraa, ja kuvaukset ovat pian alkamassa. Näyttelijä työstää Barbaran persoonaa, ääntä, chansoneja, eleitä ja opittavia kohtauksia.

Mitä enemmän hän harjoittelee rooliaan, sitä voimakkaammin hän sulautuu laulajan persoonaan. Yves valmistautuu myös elokuvan ohjaamiseen tapaamisten, arkistojen ja musiikkivalintojen kautta. Hän on innoissaan, jopa lumoutunut... mutta kenestä? ... Näyttelijättärestä vai Barbarasta?

BARBARA (2017) on saanut useita palkintoja, ja sillä on tänä vuonna peräti 9 César-ehdokkuutta,

mm. paras elokuva, paras ohjaus, paras alkuperäinen käsikirjoitus, paras naisnäyttelijä

CÈSAR   2017, VOITTO KATEGORIASSA ” PARAS NAISPÄÄOSA” (JEANNA BALIBAR)

CANNESIN ELOKUVAJUHLAT 2017, ”The Poetry of Cinema Award” -VOITTAJA

PRIX JEAN VIGO 2017: VOITTAJA. PRIX LOUIS-DELLUS 2017: VOITTAJA

****

la 5.5. klo 15

Valérie Müller & Angelin Preljocaj: POLINA, DANSER SA VIE 

Pollna_danser_sa_vie

(Ranska 2016.  108 min. K12) Moskova 1990-luvulla. Lupaavaa nuorta venäläistä balettitanssijaa Polinaa on jo lapsuudesta saakka koulutettu Moskovan Bolshoi-teatteriin. Väsyneenä opettajansa Bojinskin kuriin ja vapauden puutteeseen Polina päättää pyrkiä jatkamaan tanssia Ranskassa vanhempiensa suureksi pettymykseksi. Hän jättää klassisen baletin suuntautuakseen moderniin tanssiin. Aix-en-Provencessa hän työskentelee lahjakkaan ja vaativan koreografin Liria Elsajin kanssa. Tämä haluaa tehdä nuoresta tytöstä todella persoonallisen taiteilijan. Juuri kun Polina uskaltaa ilmaista paremmin itseään näyttämöllä, hän rakastuu Adrienneen.
 
Liria Elsajin roolissa nähdään tunnettu ranskalaisnäyttelijä Juliette Binoche.

****

Su 6.5. klo 15

Max Ophüls: SALAPERÄISET KORVARENKAAT (Madame de…)

Madame_de

(Ranska 1953. 100 min. K12)Hoitaakseen velkansa kenraalin vaimo Louise myy miehensä lahjaksi antamat korvakorut eräälle jalokivikauppiaalle ja teeskentelee kadottaneensa ne. Saatuaan ilmoituksen jalokivikauppiaalta aviomies ostaa korut takaisin ja lahjoittaa ne rakastajattarelleen, joka myy ne heti uudelleen. Paroni Donati hankkii ne itselleen, ihastuu sitten kenraalin rouvaan ja rakkautensa todisteeksi lahjoittaa tälle kuuluisat korvarenkaat.

Klassikkoelokuvan pääosaa esittää ranskalainen laulaja ja näyttelijä Danielle Darrieux, joka menehtyi viime vuonna 100-vuotiaana. Hän esiintyi elokuvassa ensimmäisen kerran 13-vuotiaana vuonna 1931 ja ura jatkui aina 2000-luvulle. Hänen viimeisimmät elokuvansa olivat 8 naista (2002) ja sarjakuvaan perustuva animaatiofilmi Persepolis (2007), jossa hänellä oli isoäidin äänirooli.

*****

MINNA CANTHIN, TASA-ARVON PÄIVÄN ERIKOISESITYS & TEKIJÄVIERAILU

Doc Point- festivaalin 2018 yleisöpalkinnon voittaja EI TIETÄ KOTIIN / "No Road Home"

- keskusteluvieraina elokuvan ohjaaja Markku Heikkinen &  elokuvan tekoon osallistuneita

Juliste 

EI TIETÄ KOTIIN /NO ROAD HOME
maanantaina 19.3.2018 klo 16
Kino Kuvakukko, Vuorikatu 27, Kuopio
Kieli: ranska, kinyarwanda, suomi. Tekstitys: englanti.
Ovet avataan n. ½ tuntia ennen esityksen alkua.
Liput: suoraan ovelta, à 7,5 €.

Pakolaisuudesta kertova EI TIETÄ KOTIIN (ohj. Markku Heikkinen, Suomi, 2018) oli ensi-illassa helmikuun alussa DocPoint-festivaalilla, missä se palkittiin sekä Vuoden 2018 Yleisöpalkinnolla että "Kriitikon valinta "-palkinnolla.

Elokuvassa Kongon pakolainen Charles palaa Suomesta kotiseudulleen. Elokuva on runollinen kirje hänen 9-vuotiaalle tyttärelleen Nadinelle jossa isä kertoo mitä tapahtui ennen kuin heistä tuli pakolaisia.

Elokuvan jälkeen keskustelua, paikalla elokuvan ohjaaja Markku Heikkinen sekä elokuvan tekoon osallistuneita. Markku Heikkinen on moninkertaisesti palkittu dokumenttiohjaaja,ja radiotoimittaja Markku Heikkinen on kasvanut Kainuussa ja valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen osastolta. Freelancer-radiotoimittajana Ylen kanavilla Heikkinen on ollut vuodesta 1986 alkaen ja dokumenttielokuvia- ja ohjelmia hän on ohjannut vuodesta 1993. Hänen ohjaamiaan dokumentteja ovat mm. Poikien bisnes (2009),Talvivaaran miehet (2014) ja Olipa kerran seminaari (2015). Heikkinen sai elokuvataiteen valtionpalkinnon v. 2015.

ELOKUVAN ESITTELY:
Ei Tietä Kotiin -elokuvassa Kongon pakolainen Charles palaa Suomesta kotiseudulleen. Elokuva on runollinen kirje hänen 9-vuotiaalle tyttärelleen Nadinelle jossa isä kertoo mitä tapahtui ennen kuin heistä tuli pakolaisia.

Elokuvassa käsitellään identiteettiä, rasismia, perhettä, rakkautta ja kaipuuta. Charlesin matka juurilleen leikkaa läpi Ruandan maiseman jossa joka puolella näkyy kansanmurhan arvet.

Pakolainen ei ole vain yksi; pakolaisessa on moneksi. Elokuva on matka muistoihin, väkivaltaan, identiteetin etsintään. Päähenkilö Charlesin kautta avautuu henkilökohtainen näkökulma Ruandan kansanmurhaan ja rasismiin joka on ajanut perheen pakolaiseksi Suomeen, mutta samalla se kertoo myös rasismista jota päähenkilö kohtaa Suomessa.
Markku Heikkisen mietteliään dokumentin päähahmo Charles asuu Kajaanissa. Lapset huutelevat rumia kadulla ja tappouhkauksia tullaan esittämään kotiovelle asti, mutta lempeä mies ei vastoinkäymisistä lannistu. Hän on päättänyt selviytyä ja on ylpeä suomalaisiksi kasvista lapsistaan. Ja päiväkerhohoitajan työstään: ”Oli kiva saada ensimmäinen palkka. Oli hienoa maksaa veroja, kun sai antaa takaisin sitä hyvää, mitä on Suomelta saanut.”

Charles syntyi Kongon demokraattisessa tasavallassa, mutta 90-luvun alussa puhjenneet veriset heimosodat ajoivat maan tutsiväestön surman suuhun tai maanpakoon naapurimaa Ruandaan. Charles matkustaakin Ruandaan tapaamaan ystäviään ja perhettään. Tapaaminen ei ole yhtä juhlaa: hänen äitinsä asuu ankeassa pakolaisleirissä. Charlesin unelmana on perustaa koulu kotiseudulleen, Kongon Masisiin. Mutta ensin sinne pitäisi saada rakennettua tie. Ja rauha.

Matkan aikana, dokumentin ääniraidalla, Charles ”kirjoittaa” tyttärelleen, kertoo tälle tuntojaan ja historiaansa. ”Sydämeni on Kongossa ja sinun luonasi Nadine”, hän sanoo.

Elokuvan jälkeen keskustelua, paikalla elokuvan ohjaaja Markku Heikkinen sekä elokuvan tekoon osallistuneita

Yhteistyössä Kuvakukko ja ISAK ry

Katso elokuvan traileri:
https://www.youtube.com/watch?v=DGq5Sroa1jI

*****

kevat_juliste_KPE2018

POHJOISMAISTEN ELOKUVIEN KEVÄTKIERTUE 2018 saapuu myös Kuopioon, esitykset Kino Kuvakukossa !

”Kuukauden pohjoismainen elokuva”-esitysarja tuo mukanaan uusia pohjoismaisia elokuvia ja elokuvaelämyksiä yhdeksälle paikkakunnalle kevään 2018 aikana. Vuorossa on jälleen valikoima viime vuosien menestyselokuvia ja tarjolla on tällä kertaa jopa färsaarelainen elokuva! Tänä vuonna juhlitaan myös Ingmar Bergmanin (1918-2018) satavuotismuistoa.

Pohjoismainen elokuvakiertue helpottaa pohjoismaisten elokuvien löytämistä teattereiden ohjelmistosta ja sen myötä yleisö saa myös mahdollisuuden nähdä elokuvia, joita ei muuten esitettäisi.

Keväällä elokuvista saa nauttia seuraavilla paikkakunnilla: Espoo, Hämeenlinna, Joensuu, Kuopio, Oulu, Tampere, Tornio-Haparanda, Turku ja Vaasa. Ohjelmisto vaihtelee paikkakunnittain.

KUOPIOSSA esitettävissä elokuvissa osassa on suomenkielinen tekstitys, osassa englanninkielinen. Lipunhinta on erittäin edullinen, à 5 €.Koululaisryhmille ( huomioitavaa: kärajojen puitteissa) liput tarjotaan veloituksetta, edellyttäen kuitenkin opettajan tekemää koulukohtaista paikkojen varaamista sekä vahvistusviestin saamista jo ennakkoon. Koululaisryhmien ryhmävaraukset sähköpostitse osoitteeseen: saija.nissinen@kuopio.fi

Sarjan järjestäjinä toimivat Walhalla ry, Svenska nu, Pohjola-Norden, Pohjoismainen kulttuuripiste, Tanskan suurlähetystö ja paikalliset yhteistyökumppanit. Kuopiossa yhteistyökumppaneina ISAK ry sekä Kuvakukko.

 

KUOPION OHJELMA / PROGRAM

Kino Kuvakukko, Vuorikatu 27

ti 6.2. klo 15 SAAMELAISVERI / Sameblod (Amanda Kernell, SE 2017) 110 min, K/F12, suomenkielinen tekstitys

ti 13.3. klo 17.30 DREAMS BY THE SEA / Dreymar við havið (Sakaris Stórá, FO/DK 2017) 78 min, K/F12, English subtitles

3.4. klo 13 BERGMAN 100: SYYSSONAATTI / Höstsonaten (Ingmar Bergman, SE/BRD/FRA 1978) 93 min, K12, suomenkielinen tekstitys

ti 15.5. klo 17.30 WALK WITH ME / Standhaftige (Lisa Ohlin, DK 2016) 105 min, K/F16, English subtitles

Liput/Biljetter: Suoraan ovelta, 5 € / 5 € vid dörren.

Koululaisryhmät: ennakkoon ilmoittautumista vastaan veloituksetta. Huom. ilmaispaikkoja rajallinen määrä, varaustiedustelut: saija.nissinen@kuopio.fi

 

ELOKUVIEN ESITTELYT
KEVÄTKAUSI 2018, KUOPIO  / Filmer som ingår i serien i KUOPIO under VÅREN 2018

ti 6.2.klo 15 SAAMELAISVERI / Sameblod

Sameblod KUVA

(Amanda Kernell, RUOTSI 2017.SE 2017) 110 min, K/F12, suom. tekstitys/svenskt tal
Elle Marja käy saamelaista koulua pikkusiskonsa kanssa ja pian on hänen aikansa ryhtyä perheen poronhoitajaksi. Hän kuitenkin unelmoi elämästä toisaalla, kaukana kyläläisten piikittelystä ja halveksunnasta ja koulun rautaisesta kurista ja saamenpukupakosta. Tilanne kärjistyy koululla pidettävien rotubiologisten tutkimusten myötä ja Elle Marja päättää jättää kaiken ja sulautua kantaväestöön. Hän varastaa ruotsalaisen opettajansa vaatteet ja suuntaa Uppsalaan. Mutta oman identiteetin vaihto osoittautuu vaikeammaksi kuin hän uskoikaan. Elokuva on ollut suurmenestys!
Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdiciplin och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde. Filmen har blivit en enorm succé!

ti 13.3. klo 17.30 DREAMS BY THE SEA

dREAMS_kuva

Dreymar við havið (Sakaris Stórá, FÄRSAARET/ TANSKA 2017. FO/DK 2017) 78 min, K/F12, English subtitles
16 -vuotias Ester istuu tylsistyneenä vanhempiensa vetämässä sunnuntaikoulussa. Pienen paikkakunnan kasvattina hän janoaa muutosta ja seikkailua. Ester innostuu, kun samanikäinen Ragna muuttaa paikkakunnalle. Ragnan elämä eroaa Esterin elämästä monella tapaa. Hän muuttaa pikkuveljensä ja äitinsä kanssa usein paikkakunnalta toiselle ja pian selviää, että Ragnan elämä ei olekaan niin helppoa. Ragna kaipaa vakautta elämäänsä ja Ester seikkailua. Toiveikas ja miellyttävä elokuva tyttöjen ystävyydestä ja kasvusta Färsaaren kauniissa maisemissa.
Ester, 16 år, sitter uttråkad i söndagsskolan, som hennes föräldrar drar. Hon är född och uppvuxen på den lilla orten, där allt går i samma bana. Då jämnåriga Ragna flyttar till orten, blir Ester fascinerad. Ragna är på många sätt så annorlunda. Hon bor med sin mamma och bror och flyttar ofta från ort till ort. Det blir dock snart tydligt att Ragna inte har det så lätt. Ragna längtar efter stabilitet, medan Ester söker äventyret. En hoppfull och behaglig film om flickornas framväxande vänskap och uppväxt med Färöarnas vackra landskap som kuliss.

ti 3.4. klo 13 BERGMAN 100: SYYSSONAATTI

Syyssonaatti_KUVA
Höstsonaten (Ingmar Bergman, RUOTSI 1978.SE/BRD/FRA 1978) 93 min, K12, suomenkielinen tekstitys / svenskt tal. ESITYS YHTEISTYÖSSÄ HOPEATÄHTI-SARJAN KANSSA

Äidin ja tyttärien intensiivinen jälleennäkeminen. Äiti on itsekeskeinen, maailmankuulu konserttipianisti, joka ei ole tavannut tyttäriään vuosiin. Päärooleissa toista tytärtä esittävä Liv Ullman ja äitiä esittävä Ingrid Bergman, jolle tämä jäi viimeiseksi elokuvarooliksi.
En intensiv återförening av mor och döttrar. Den självcentrerade modern har inte sett sina döttrar på flera år. I huvudrollerna ser vi Ingrid Bergman som mor och Liv Ullman, som den ena dotter. Detta blev Ingrid Bergmans sista filmroll.

INGMAR BERGMAN 100 VUOTTA / INGMAR BERGMAN 100 ÅR
Ingmar Bergmanin (1918-2018) satavuotismuistoa juhlitaan tänä vuonna BERGMAN 100 -juhlavuoden myötä. Useita Bergmanin elokuvia on mukana vuoden Kuukauden pohjoismainen elokuva -sarjan ohjelmistossa. Esitettävistä elokuvista ja Bergmanin koko elämäntyöstä saa runsaasti tietoa Stiftelsen Ingmar Bergmanin, eli Ingmar Bergman säätiön, sivustolla sekä ruotsiksi että englanniksi, www.ingmarbergman.se. Huomatkaa myös, että KAVI esittää vuoden aikana Bergmanin tuotantoa laajasti elokuvateatteri Orionissa Helsingissä.

Vi firar Ingmar Bergmans (1918-2018) hundraårsminne i år i BERGMAN 100 – jubileumsårets tecken. Ett flertal av Bergmans filmer kommer att visas i serien Månadens nordiska films program under hela året. Ingående information om dessa filmer och om hela Ingmar Bergmans livsverk finns både på svenska och engelska på Stiftelsen Ingmar Bergmans hemsida, www.ingmarbergman.se. Notera också att KAVI under detta jubileumsår kommer att visa Bergmans produktion storskaligt på sin biograf Orion i Helsingfors.

ti 15.5. klo 17.30 WALK WITH ME

Walk with me KUVA

Standhaftige (Lisa Ohlin, TANSKA 2016. DK 2016) 105 min, K/F16, English subtitles
Thomas on Afganistanissa haavoittunut tanskalainen sotilas, joka on lähetetty kotimaahan sairaalaan kuntoitumaan. Hän yrittää kuntoutua ja samalla saada otteen elämästään, mutta katkeruus ja temperamentti aiheuttavat vaikeuksia. Balettitanssija Sofie vierailee sairaalassa joka päivä ja huomaa Thomasin ja hänen vaikeudet. Sofie ryhtyy auttamaan Thomasta baletin keinoin.
Thomas är en dansk soldat som har förolyckats i Afghanistan. Han har blivit skickad till Danmark för rehabilitering och försöker få grepp om sitt liv, men hans bitterhet och temperament kommer i vägen. Balettdansösen Sofie besöker sjukhuset varje dag och lägger märke till Thomas. Hon bestämmer sig för att hjälpa honom med baletten som redskap.

 

MÅNADENS NORDISKA FILM, VÅREN 2018

Serien för med sig nya nordiska filmer och filmupplevelser till publiken på nio orter i landet denna vår. Programmet består av ett urval av de senaste årens nordiska filmsuccéer och denna gång får vi t.o.m. se en film från Färöarna! I år firar vi också hundraårsminnet av Ingmar Bergman (1918-2018).

Serien gör det enklare för publiken att hitta nordisk film på repertoaren och möjliggör också att tittaren får se filmer som inte annars hade visats på de finländska biograferna.Den här våren får följande orter njuta av filmerna: Esbo, Joensuu, Kuopio, Tammerfors, Tavastehus, TorneåHaaparanta, Uleåborg, Vasa och Åbo. Programmet varierar ortvis.

Serien arrangeras av Walhalla rf, Svenska nu, Pohjola-Norden, Nordisk kulturkontakt, Danmarks ambassad samt lokala samarbetspartners.

KIERTUEEN  kaikki esityspaikat & paikalliset yhteistyökumppanit / Visningsplatser & lokala samarbetspartners:

Espoo/Esbo: Svenska nu, Hanasaaren kulttuurikeskus/Hanaholmens kulturcentrum
Hämeenlinna/Tavastehus: Museo Militaria, Kino Tavast ry
Joensuu: Elokuvateatterikeskus Tapio, Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys ry
Kuopio: Kino Kuvakukko, ISAK ry
Oulu/Uleåborg: Studio, Oulun elokuvakeskus
Tampere/Tammerfors: Arthouse Cinema Niagara, Pirkanmaan elokuvakeskus
TornioHaparanda: Aineen taidemuseo, Pohjola-Norden
Turku/Åbo: Logomo, Varsinais-Suomen elokuvakeskus

Vaasa/Vasa: Elokuvateatteri Ritz, Elokuvakeskus Botnia

Lisätietoa kaikista esityksistä / Tilläggsinfo om samtliga visningar: www.walhalla.fi

Walhalla logo                svenska nu logo

****

Historiaa: 2017

KUUKAUDEN POHJOISMAINEN ELOKUVA, SYKSY 2017

kpe2017

Jo perinteeksi muodostunut ”Kuukauden pohjoismainen elokuva” -sarja järjestetään syksyn aikana yhdeksällä paikkakunnalla kautta maan. Sarja helpottaa pohjoismaisten elokuvien löytämistä teattereiden ohjelmistosta ja sen myötä yleisö saa myös mahdollisuuden nähdä elokuvia, joita ei muuten esitettäisi. Tänä syksynä elokuvista saa nauttia seuraavilla paikkakunnilla: Espoo, Hämeenlinna, Joensuu, Kuopio, Oulu, Tampere, TornioHaparanda, Turku ja Vaasa. Ohjelmisto vaihtelee paikkakunnittain.

Suurkiitos kaikille yhteistyökumppaneille, jotka ovat mukana mahdollistamassa tätä ainutlaatuista sarjaa. Sarjan järjestävät Walhalla ry ja Svenska nu yhteistyössä Pohjoismaisen kulttuuripisteen ja Pohjola-Nordenin kanssa. Yhteistyössä mukana myös Tanskan suurlähetystö, Folktinget ja paikalliset yhteistyökumppanit.

Katsojille toivotamme elämyksellistä elokuvasyksyä! 

MÅNADENS NORDISKA FILM/ HÖSTEN 2017
Serien Månadens nordiska film, som redan blivit en tradition, arrangeras denna höst på nio orter runt om i landet. Serien gör det enklare för publiken att hitta nordisk film på repertoaren och möjliggör också att tittaren får se filmer som inte annars hade visats på de finländska biograferna. Den här hösten får följande orter njuta av filmerna: Esbo, Joensuu, Kuopio, Tammerfors, Tavastehus, Torneå, Haaparanta, Uleåborg, Vasa och Åbo. Programmet varierar ortvis.

Ett stort tack till alla samarbetspartners som möjliggör denna unika serie. Vi önskar publiken en upplevelserik filmhöst! Serien arrangeras av Walhalla rf och Svenska nu i samarbete med Nordisk kulturkontakt, Pohjola-Norden, Danmarks ambassad och Folktinget samt lokala samarbetspartners.

 

KUOPION OHJELMA / PROGRAMMET I KUOPIO
to 7.9. klo 15 VAKAVA LEIKKI/ Den allvarsamma leken (Pernilla August, SE 2016) 115 min, K/F7, SUOMENKIELINEN TEKSTITYS
ke 4.10. klo 17 SOVINTO/ Svinalängorna (Perinlla August, SE 2010) 99 min, K/F16. Yhteistyössä Kuopion Vilimit. SUOMENKIELINEN TEKSTITYS
to 9.11. klo 13 KUN VIELÄ ELÄMME/ Medan vi lever (Dani Koyaté, SE 2016) 91 min, K/F7.  Yhteistyössä Hopeatähdet. SUOMENKIELINEN TEKSTITYS
to 14.12. klo 15 HEARTSTONE/ Hjartasteinn (Guðmundur Arnar Guðmundsson, IS/DK 2016) 129 min, K/F16, tekstitys englanniksi
Liput/Biljetter: 5 €, suoraan ovelta. Ovet avataan n. ½ tuntia ennen esitysten alkua

 

ELOKUVIEN ESITTELYT
Kuopiossa esitettävien elokuvat syksyllä 2017 // Filmer som ingår i serien i KUOPIO under hösten 2017

to 7.9.2017 klo 15 VAKAVA LEIKKI
(ohj.Pernilla August, SE 2016) 115 min, K/F7, suomenkielinen tekstitys/svenskt tal

vL

VAKAVA LEIKKI perustuu Hjalmar Söderbergin klassikkoromaaniin vuodelta 1912. Se on roihuava draama rakkaudesta, aviorikoksesta ja ihmisen elämänvalintojen merkityksestä yhteiskunnallisessa kontekstissaan.

1900-luvun alkupuolella toimittaja Arvid (Sverrir Gudnason) tapaa kesäisissä merenrantamaisemissa taiteilijan tyttären Lydian (Karin Franz Körlof). Nuoret rakastuvat, mutta kummankaan yhteiskunnallinen asema ei tee valintaa rahan ja rakkauden välillä helpoksi - molemmat päätyvät tahoillaan varakkaisiin ja tunnekylmiin järkiavioliittoihin. Tämä vaikea valinta ei kuitenkaan jää ainoaksi.

Nytolkning av Hjalmar Söderbergs komplexa kärlekshistoria mellan journalisten Arvid Stjärnblom och konstnärsdottern Lydia Stille i sekelskiftets Stockholm. En berättelse om kärleken och dess konsekvenser.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=MXOU8nbkUXs


ke 4.10. klo 17 SOVINTO

(ohj.Pernilla August, SE 2010) 99 min, K/F16, suomenkielinen tekstitys/svenskt tal

s
Susanna Alakosken menestysromaaniin "Sikalat" perustuva SOVINTO kuvaa 1970-luvun työperäistä siirtolaisaaltoa Suomesta Ruotsin sekä sen heijastumia seuraavaan sukupolveen.

Kahden lapsen 34-vuotias äiti, Leena, elää sopusointuista ja onnellista elämää aviomiehensä ja lastensa kanssa. Hän on tukahduttanut nuoruutensa kipeät varjot ja katkaissut kaikki suhteensa ja kontaktinsa kasvuympäristöönsä Ystadiin, niin tehokkaasti että koko perhe uskoo Leenan vanhempien olevan kuolleita. Kaupunkilaisperheidylli alkaa rakoilla Leenan saadessa yllättävän puhelinsoiton Ystadin sairaalasta, jossa hänen äitinsä on lähellä kuolemaa. Leena matkustaa perheensä kanssa Ystadiin, ja kohtaa sitä kautta menneisyyteensä, jonka hän on pyrkinyt unohtamaan. Leenan Sikalaksi kutsutussa lähiön lapsuudenkodissa nykyhetki muuntuu kipeiksi muistoiksi Leenan nuoruudesta.

Tarina sai paljon huomiota Pohjanlahden molemmin puolin sekä kirjana että elokuvana. Augustin ohjaustyö palkittiin mm. Venetsian elokuvajuhlilla. Se sai myös Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2011 elokuvapalkinnon.  Outi Mäenpää voitti Gulbagge-palkinnon roolistaan siirtolaisperheen äitinä.

34-åriga Leena lever ett balanserat och lyckligt liv tillsammans med sin man och sina två barn. Hon har förträngt sin barndoms smärtsamma skuggor och brutit alla band med sin uppväxtort Ystad, så effektivt att hennes familj tror att Leenas föräldrar är döda. Leenas idylliska tillvaro börjar krackelera då hon får ett överraskande samtal från sjukhuset i Ystad där hennes mamma är döende. Leena reser med sin familj till Ystad och är tvungen att möta sitt förflutna, som hon gjort allt för att försöka glömma. Svinalängorna, som förorten där Leena är uppvuxen kallas, förvandlar nuet till obehagliga minnen av hennes ungdom. Svinalängorna bygger på Susanna Alakoskis Augustvinnande roman med samma namn.

Trailer: https://vimeo.com/30484589

TO 9.11. KLO 13 KUN VIELÄ ELÄMME
(ohj. Dani Koyaté, SE 2016) K/F7, 91 min, suomenkielinen tekstitys/svenskt och engelskt tal)

kve

Kandia, noin viisikymppinen afrikkalainen nainen, joka on asunut Ruotsissa 30 vuotta, päättää muuttaa takaisin Gambiaan. Hänen poikansa Ibbe, joka on juuri tekemässä läpimurron hiphop artistina, lähtee äitinsä perään. Kotimaan kohtaaminen ei mene odotuksien mukaisesti. Ajankohtainen elokuva yleismaailmallisesta aiheesta koetaan sekä äidin että pojan näkökulmasta.

Kandia, en afrikansk kvinna i femtioårsåldern som bott i Sverige i 30 år, bestämmer sig för att flytta tillbaka till Gambia. Sonen Ibbe, som drömmer om en musikkarriär inom hiphop och är på väg att slå igenom, följer till slut efter. Mötet med hemlandet blir dock inte som de tänkt sig. En aktuell film om det universella ämnet identitet, ur både modern och sonens perspektiv.
Trailer: https://vimeo.com/179938570

to 14.12. klo 15 HEARTSTONE
(ohj. Guðmundur Arnar Guðmundsson, IS/DK 2016) 129 min, K/F16, English subtitles)

POHJOISMAIDEN NEUVOSTON ELOKUVAPALKINTO 2017-FINALISTI !

HS

Kaukaisessa kylässä Islannissa teini-ikäiset Thor ja Kristján kokevat mullistavan kesän, jonka aikana toinen heistä yrittää voittaa erään tytön sydämen, kun taas toinen huomaa uusia tunteita parasta ystäväänsä kohtaan. Kaunis, mutta samalla brutaali kuvaus kasvamisesta.

"Guðmundur Arnar Guðmundssonin esikoisohjaus Heartstone jatkaa islantilaisen elokuvan voittokulkua kuvauksena kahden teinipojan erilaisista kasvukivuista ympäristössä, jossa kaikki ovat hieman hukassa. Thorin ja Kristjánin rooleissa nähtävät Baldur Einarsson ja Blær Hinriksson tekevät hienoa työtä tulkitessaan päähenkilöiden tunnemyrskyjä luontevan herkästi. Sulkeutuneeseen kyläyhteisöön ja maaseudun jylhiin maisemiin sijoittuvana kasvukertomuksena Heartstone on etäistä sukua Guðmundssonin maanmiehen Rúnar Rúnarssonin elokuvalle Sparrows (R&A 2016)." (Rakkautta & Anarkiaa-festivaali 2017, Suvi Nousiainen)


I en avlägsen by på Island upplever tonåringarna Thor och Kristján en omvälvande sommar under vilken den ena av dem försöker vinna en flickas hjärta medan den andra upptäcker nya känslor för sin bästa vän. En vacker, men samtidigt brutal uppväxtskildrind.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=EIolgEvMAJ8

Esityspaikat & paikalliset yhteistyökumppanit / Visningsplatser & lokala samarbetspartners:
Espoo/Esbo: Hanasaaren kulttuurikeskus/Hanaholmens kulturcentrum, Svenska nu
Hämeenlinna/Tavastehus: Kumppanuustalo, Kino Tavast ry
Joensuu: Elokuvateatterikeskus Tapio, Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys ry & Pohjola-Norden
Kuopio: Kino Kuvakukko (Vuorikautu 27), alueellinen elokuvakeskus ISAK ry
Oulu/Uleåborg: Studio, Oulun elokuvakeskus
Tampere/Tammerfors: Arthouse Cinema Niagara, Pirkanmaan elokuvakeskus
TornioHaparanda/TorneåHaaparanta: Aineen taidemuseo, Pohjola-Norden
Turku/Åbo: Logomo Move 2 -sali, Varsinais-Suomen elokuvakeskus
Vaasa/Vasa: Kino Ritz, Kulturskafferiet & Elokuvakeskus Botnia

********

RANSKALAISEN ELOKUVAT VIIKOT 2017 – elokuvakiertue                                                                                             

Festival du cinéma francais/French Film Weeks 2017 in Finland – FILM TOUR: Joensuu-Oulu-Tampere-Turku-Jyväskylä- Kuopio

 

ESITYKSET KUOPIOSSA/ screenings in Kuopio: Kino Kuvakukko, Vuorikatu 27

Pe/Fri 28.4. klo 16.30  (4.30 pm): BANDE DE FILLES/ Girlhood/ "Tyttöjengi" (2014). 113 min. K16
La/ Sat 29.4. klo 13 (1 pm): LA GRANDE ILLUSION/The Great Illusion/Suuri Illusio (1937). 115 min. K7
Su/ Sun 30.4. klo 13  (1 pm): TIMBUKTU (2014). 97 min. K16

 

Elokuvissa on englanninkielinen tekstitys/ All films are subtitled in English  
Liput / tickets 5 € . Liput suoraan ovelta, lipunmyynti avautuu n. ½ tuntia ennen esityksen alkua. Ticket sales: at Cinema Kino Kuvakukko, Vuorikatu 27, Kuopio.  Ticket office opens approx ½ hour before each screening.

Kiertuejärjestelyt: Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys, yhteistyössä Institut Francais de Finlande sekä Suomen alueellisten elokuvakeskusten yhteistyöverkosto Paikallisjärjestelyt Kuopiossa: ISAK ry, yhteistyössä Kino Kuvakukko


BANDE DE FILLES ( GIRLHOOD/”Tyttöjengi”)
2014 • draama • 112min • K16 • englanninkielinen tekstitys • DCP
Ohjaus: Céline Sciamma

Girlhood_poster

Kuusitoistavuotias Marieme asuu Pariisin esikaupunkialueella, jossa hän kohtaa herkän nuoruuden haasteet. Kouluvaikeudet ja sijaisäitinä toimiminen tuovat ongelmia. Marieme pitää huolta kahdesta nuoremmasta sisarestaan yrittäen välttää isoveljensä väkivaltaisuutta, kunnes tapaa kolme määrätietoista tyttöä, jotka eivät anna kenenkään määräillä itseään. Lady, Adiatou ja Fily ovat luoneet omat käyttäytymissääntönsä: ei tule kysymykseenkään, että heistä tulisi kotiin suljettuja aviovaimoja, jotka raatavat miehisen ylivallan alistamina kuten heidän äitinsä. Mariemesta tulee Vic ja tyttöjengin neljäs jäsen.

Céline Sciamma oli ehdolla vuonna 2015 parhaan ohjaajan César-palkinnon saajaksi.

LA GRANDE ILLUSION (Le Great Illusion/Suuri illuusio)
1937 • draama • 114min • K7 • englanninkielinen tekstitys • DCP
Ohjaus: Jean Renoir

Suuri_illuusio_kuva

Ensimmäisen maailmansodan aikana kaksi ranskalaista sotilasta, kapteeni de Boëldieu (Pierre Fresney) ja luutnantti Maréchal (Jean Gabin) vangitaan hienostuneen ja huomaavaisen saksalaisen komentaja Rauffenstein (Erich von Stroheim) toimesta. Vankileirillä nämä auttavat muita maanmiehiään kaivamaan salaista pakotunnelia. Juuri pakopäivän aattona de Boëldieu, Maréchal ja muita vankeja, heidän joukossaan juutalainen Rosenthal (Mario Dali), siirretään tiukasti vartioidulle sodassa vammautuneen von Rauffensteinin johtamalle vankileirille. Von Rauffenstein kohtelee vankeja kohteliaasti ystävystyen de Boëldieun kanssa. Mutta ranskalaiset upseerit valmistelevat uutta pakoa, jossa de Boëldieulla on keskeinen ja vaarallinen rooli.

SUURI ILLUSIO on yksi elokuvahistorian arvostetuimpia klassikkoja. Se on humaani, sodanvastainen, lukuisten tarinoiden elokuva. Elokuvan musiikin säveltänyt Joseph Kosma on säveltänyt musiikin yli sataan elokuvaan ja on tunnettu kuuluisista chansoneistaan mm. /”Les Feuilles Mortes” /”Kuolleet lehdet” ja ”Barbara”.

TIMBUKTU
2014 • draama • 97min • K16 • englanninkielinen tekstitys • DCP
Ohjaus: Abderrahmane Sissako

poster

Elokuva sijoittuu Maliin Timbuktun kaupunkiin, jossa ihmiset yrittävät selviytyä päivästä toiseen islamistien vallan ja kieltojen alla. Kenttäoikeudet toimeenpanevat mielivaltaisia ja traagisia tuomioita, mutta islamistien julmuudesta huolimatta asukkaat vastustavat rohkeasti hallintoa. Kaupungin lähellä dyynien rauhassa asuu Kidane vaimonsa Satiman, tyttärensä Toyan ja perheen paimenen Issanin kanssa. Perhe on säästynyt kaupungissa vallitsevalta kaaokselta, mutta heidän kohtalonsa muuttuu, kun Kidane tappaa vahingossa kalastaja Amadoun, joka on teurastanut hänen suosikkilehmänsä. Nyt myös Kidane joutuu kohtaamaan vieraan hallinnon lait.

Elokuva sai vuonna 2015 peräti 7 César-palkintoa, muun muassa paras elokuva, ohjaus, kuvaus ja leikkaus. Lisäksi se on saanut ulkomaisen lehdistön Lumières -palkinnon parhaasta elokuvasta ja ohjauksesta sekä ollut Oscar-ehdokkaana parhaasta ulkomaisesta elokuvasta.

Ohjelmamuutokset mahdollisia.

 


 

****

2016

KUUKAUDEN POHJOISMAINEN ELOKUVA -elokuvasarja jälleen myös Kuopiossa

SYKSY 2016

Suosiota saavuttanut sarja laajenee jälleen! Tänä syksynä käsin poimittuja pohjoismaisia elokuvia on tarjolla jo yhdellätoista paikkakunnalla. Sarja esittää valikoiman ajankohtaisia ja kiinnostavia elokuvia, joista osa myös sellaisia joita ei muuten näkisi Suomen valkokankailla. Pohjoismaisista elokuvista on usein pula elokuvateattereiden ohjelmistossa. Kuukauden pohjoismainen elokuva on tähän oiva apu.

Sarjan järjestää Walhalla ry ja Svenska nu yhteistyössä paikallisten järjestäjien kanssa. Yhteistyössä mukana myös Ruotsin ja Tanskan suurlähetystöt, Pohjoismainen kulttuuripiste, Folktinget, Rakkautta & Anarkiaa ja Finlandssvenskt filmcentrum.

Esitykset järjestetään seuraavilla paikkakunnilla: Espoo, Hämeenlinna, Inari, Kuopio, Loviisa, Oulu, Pietarsaari, Tampere, TornioHaparanda, Turku ja Vaasa.

Tietoa koko sarjasta, joka esityksestä ja yhteistyökumppaneista: walhalla.fi

MÅNADENS NORDISKA FILM

HÖSTEN 2016

Serien växer igen! I höst erbjuder vi handplockade nordiska filmer redan på elva orter. I serien förevisas ett urval aktuella och intressanta filmer, varav en del sådana som inte annars når de finländska biograferna. Månadens nordiska filmer är ett sätt att råda bot på bristen av nordisk film på biografernas ordinarie repertoarer. Serien arrangeras av Walhalla rf och Svenska nu i samarbete med de lokala arrangörerna samt Sveriges ambassad, Danmarks ambassad, Kulturkontakt Nord, Folktinget, Kärlek & Anarki och Finlandssvenskt filmcentrum.

Visningarna arrangeras i: Enare, Esbo, Jakobstad, Kuopio, Lovisa, Tammerfors, Tavastehus, TorneåHaparanda, Uleåborg, Vasa och Åbo.

Info om serien, visningarna och samarbetspartner: walhalla.fi

 

KUOPIO

Kino Kuvakukko, Vuorikatu 27

ke 14.9 klo 17.30 PÄSSIT/Bland män och får/Hrútar(Grímur Hákonarson, Islanti/Island, 2015) 93 min, K/F12, suom. tekstitys/svensk textning. Vapaa pääsy!

su 9.10 klo 16 AEROBICS – A LOVE STORY (Anders Rune, Ruotsi/Sverige 2015) 74 min, K/F12, suom. tekstitys/svenskt tal . Yhteistyössä Kuopion Vilimit-tapahtuman kanssa, www.vilimit.fi

ke 9.11. klo 16 MIES JOKA RAKASTI JÄRJESTYSTÄ/En man som heter Ove (Hannes Holm, Ruotsi/Sverige, 2016) 116 min, K/F 12, suom. tekstitys/svenskt tal.  ((huom. joistain ennakkotiedoista muuttunut kellonaika!)) Yhteistyössä Hopeatähdet-festivaalin kanssa, www.hopeatahdet.fi

 

ti 6.12. klo 13 LAND OF MINE/Under sandet (Martin Zandvliet, Tanska/Danmark, 2016) 101 min, K/F16, suom. tekstitys/svensk textning

 

Liput/Biljetter: 6 € (poikkeuksena kauden avausleffa 14.9.: vapaa pääsy), liput suoraan ovelta

Lisätietoa/Tilläggsinfo:

www.isakry.fi ( "Projektit"-alasivulla)

www.kuvakukko.kuopio.fi

www.walhalla.fi

 

Elokuvien esittelyt: /Filmer

ke 14.9. klo 17.30 : PÄSSIT/Bland män och får/Hrútar

passit

Ohj.Grímur Hákonarson, Islanti/Island, 2015. 93 min, K/F12, suomenkielinen tekstitys, svensk textning. VAPAA PÄÄSY

Islannin karulla maaseudulla, kaukaisen laakson perukalla asuu kaksi veljestä, jotka eivät ole puhuneet toisilleen 40 vuoteen. Nyt mykkäkoulun on pakko loppua sillä heidän on pelastettava kaikkein kallisarvoisin omaisuutensa, rakkaat lampaansa. Islannin Oscar-ehdokas.

På Islands karga landsbygd bor två bröder som inte talat med varandra på 40 år. De blir tvungna att bryta tystnaden då de måste kämpa för att rädda sin värdefullaste egendom, sina kära får. Filmen var Islands Oscar –bidrag.

 

su 9.10. klo 16 AEROBICS – A LOVE STORY

aero

Ohj. Anders Rune, Ruotsi/Sverige 2015. 74 min, K/F12, suomenkielinen tekstitys

Koskettava ja ajatuksia herättävä elokuva rakkaudesta ja oikeudesta rakkauteen. Nuorella Marialla on kehitysvamma ja hän asuu siksi ylivarjelevan siskonsa kanssa. Yhtenä päivänä hän kuitenkin salaa tapaa Jannen ja rakastuu. Juuri tätä Maria on toivonut – tavallista elämää, rakkautta ja kumppanuutta, mutta kehitysvamman takia rakastunutta paria kohdellaan eri tavalla.

En rörande och tankeväckande film om kärleken och frågan om vem som har rätt till den. Unga Maria har en utvecklingsstörning och bor därför med sin överbeskyddande syster. En dag träffar hon Janne i smyg och blir förälskad. Det här är precis var Maria längtat efter – ett vanligt liv, kärlek och partnerskap, men utvecklingsstörningen gör att det förälskade paret bemöts på ett annat sätt.

 

ke 9.11.