HOPEATÄHDET-festivaali 6 -12.11.2017

elokuvateatteri Kino Kuvakukko, Kuopio

juliste_2017

HOPEATÄHDET- elokuvafestivaali pyrähtää jälleen viikoksi elokuvineen ja taiteilijavieraineen elokuvista pitävien iloksi ja osaksi marraskuista Kuopion kulttuuritarjontaa.

HOPEATÄHDET on marraskuisin järjestettävä, kaikille avoin, erityisesti seniori-ikäisille suunnattu elokuvafestivaali, joka perustettiin Kuopiossa vuonna 2011. Ohjelmistossa on sekä kotimaisia että kansainvälisiä uutuuksia moneen eri makuun.  Hopeatähdet on Suomen ensimmäinen eläkeläisten elokuvafestivaali ja se on alansa pioneeri myös kansainvälisesti. Pääjärjestäjänä toimii alueellinen elokuvakeskus ISAK ry.

 

3 x TAITEILIJAVIERAANA CANNES-PALKITTU KATI OUTINEN

Kati Outinen (s. 1961) on yksi Suomen rakastetuimpia ja arvostetuimpia elokuva- ja näyttämötaiteilijoita. HOPEATÄHDET- festivaalilla on ilo saada Cannes-palkittu näyttelijä KATI OUTINEN taiteilijavieraaksi festivaalin alkupäiviksi. KATI OUTINEN esiintyy festivaalin puitteissa yhteensä kolmessa eri tilaisuudessa, jotka ovat:

1. AVAJAISET ma 6.11. klo 17: avajaispuhe Kati Outinen. Avajaiselokuvana Victoria & Abdul, Ohjaus Stephen Frears. Pääosissa Judi Dench, Ali Fazal. Englanti 2017.

2. NIIN KAUAN KUIN OMAT SIIVET KANTAA ti 7.11. klo 13: Kati Outisen monologiesitys muistista ja minuudesta.  Monologi kestää n. 30 minuuttia. Esityksen jälkeen yleisöllä on mahdollisuus keskustella Kati Outisen seurassa esityksen herättämistä ajatuksista ja tunteista. (Liput 10 €) Kyseessä on KUOPION ENSIESITYS.

3.KOLME VÄRIÄ: SININEN (1993) ti 7.11. 14.30: Kati Outisen johdatus  Krzysztof Kieslowskin ohjaamaan klassikkoon vuodelta 1993.

 

TABUJEN RIKKOJIA, KULTTUURISIA RISTEYKSIÄ

Viikon varrella nähtävissä elokuvissa eri yhteiskuntaluokat, kulttuurit ja elämänkatsomukset ottavat mittaa toisistaan.

Avajaiselokuva, tositapahtumiin pohjautuva Victoria & Abdul (Englanti, 2017) johdattaa katsojat 1800-luvun lopun Britanniaan. Kuninkaallinen hovi joutuu suuren hämmennyksen valtaan, kun ikääntyvä kuningatar ryhtyy julkisesti rikkomaan kolonialistinen luokkayhteiskunnan sääntöjä ystävystymällä intialaisen palvelijan kanssa.

Keskiviikkona matkataan Tulppaanikuumeen (Englanti, USA 2017) matkassa 1630-luvulle, jossa päähenkilöiden epäsäätyiset lemmenleikit ja sydämen oikut vertautuvat pörssinkaltaiseen, tulppaaneilla käytävään kauppaan.  ”Tulppaanimania” oli Alankomaissa vuosina 1634–1637 tapahtunut yhteisöllinen ilmiö, jossa tulppaanisipulien hinnat kohosivat ennätyslukemiin. Uusista kukista ja niiden yllättävistä värimuunnoksista tuli hetkeksi statussymboleita. Tulppaanimaniaa pidetään yhtenä ensimmäisistä taloudellisista hintakuplista.

Torstaina vuorossa on uutta elokuvaa Ruotsista: Kun vielä elämme (Ruotsi, 2016) on Dani Koyatén (s 1961, Burkina Faso) koskettava, palkittu tarina vanhemmuuden haasteista eri kulttuurien risteyksissä. Kandia (Josette Bushell-Mingo), noin viisikymppinen afrikkalainen nainen, joka on asunut Ruotsissa 30 vuotta, päättää muuttaa takaisin Gambiaan. Hänen poikansa Ibbe (Adam Kanyama), lähtee äitinsä perään. Kotimaan kohtaaminen ei mene odotuksien mukaisesti. Ajankohtainen elokuva yleismaailmallisesta aiheesta koetaan sekä äidin että pojan näkökulmasta.

 

UUSI TUNTEMATON SOTILAS PERJANTAINA & ISÄNPÄIVÄSUNNUNTAINA

Suomi100-juhlavuoden keskeisiä projekteja on jo monen vuoden ajan ennakkoon keskusteluttanut uudelleenfilmatisointi Väinö Linnan ikonisesta, sekä kansalliskirjallisuuden keskeisiin teoksiin että maailmankirjallisuuden valioihin kuuluvasta romaanista Tuntematon sotilas. Odotetun ensi-iltansa lokakuun lopulla saava Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas on Väinö Linnan kirjan hengelle uskollinen tulkinta klassikkoromaanista. Käsikirjoitus pohjaa osin myös Linnan Sotaromaa niin, Tuntemattoman sotilaan alkuperäiseen versioon. Lisätietoja: www.tuntematonsotilas2017.fi

HOPEATÄHDET esittää tämän liki kolmituntisen Tuntematon Sotilas (2017)-elokuvan kahdesti: perjantaina 10.11. klo 12 sekä isänpäiväsunnuntaina 12.11. klo 12. Molemmissa esityksissä pidetään väliaika.  Liput Tuntematon Sotilas – elokuvaan suoraan ovelta (à 10 €, eläkeläiset/  12 € muut). Lipunmyynti on avoinna kyseisinä esityspäivinä alkaen jo klo 11.  Ennakkoon lippuja voi ostaa Hopeatähdet- lipunmyynnistä Kino Kuvakukosta, tapahtuman avajaispäivästä maanantaista 6.11. alkaen.

 

UUTTA HOPEATÄHDISSÄ: SUOMI-FILMI SING ALONG -NYT SAA LAULAA!

Viikonloppuna Hopeatähdissä on oikein sokeria pohjalla: la 11.11. klo 14 vuoron saavat loistavat tähdet, ikimuistoiset sävelet ja suuret tunteet. Lauantai- iltapäivä on täynnä laulua ja ikimuistoisia, musiikintäyteisiä elokuvakohtauksia!

KAVI (Kansallinen audiovisuaalinen instituutti) on koonnut nyt ensi kertaa myös kuopiolaisten iloksi paketin kauneimpia ja riemastuttavimpia elokuvakappaleita näytökseen, jossa yleisö kutsutaan mukaan lauluun. Elokuvissa kuultavien laulujen sanat näkyvät valkokankaalla tekstitettyinä virkistämään muistia laulaa muiden mukana - tai niin halutessaan vaikka vain hyräillä, tunnelmoida…ei  laulupakkoa!

”Elokuvien laulujuhlan” laulattajana toimii ANNE CHRISTINE "TINTTI" TINKALA.  Tintti Tinkala on monipuolinen laulaja ja muusikko. Koulutukseltaan hän on musiikin maisteri ja musiikkipedagogi. Hän on työskennellyt mm. kanttorina, laulajana, kuoronjohtajana ja yhteisömuusikkona. Tällä hetkellä hän on vanhempainvapaalla Männistön seurakunnan kanttorin virasta.

Mukana on laulukohtauksia mm. elokuvista Kulkurin valssi (1941), Onnellinen ministeri (1941) Rosvo-Roope (1949), Komisario Palmun erehdys (1960), Käpy selän alla (1966), Punahilkka (1968), Tulitikkutehtaan tyttö (1990), Kauas pilvet karkaavat (1996).  Mukana laulettavina lauluja ovat mm. Katupoikien laulu, Pot, pot, pot, pot potkut sain, Romanssi, Lentävä kalakukko, Sinua sinua rakastan (Kaj Chydenius), Mies joka rakastaa itseään (Juice Leskinen), Satumaa (Reijo Taipale), Ikkunaprinsessa (Rauli Badding Somerjoki & The Agents). Yhteiskesto n. 70 min. K7. (Liput 5 €)

HOPEATÄHDET-festivaalin tapahtumapaikkana toimii 338-paikkainen elokuvateatteri Kino Kuvakukko (Vuorikatu 27, Kuopio)

 

********

Hieman historiaa:

HOPEATÄHDET-festivaali 2016

* huippuelokuvia, taiteilija- ja luentovieraita *

juliste

TIEDOTE, ma 17.10.2016
 
Odotettu Danny-dokumentti saa Itä-Suomen ennakkoensi-iltansa Hopeatähdissä

HOPEATÄHDET 2016 ELOKUVAFESTIVAALI, Kuopio & Varkaus 7.-12.11.2016: uutuuksia, musiikin voimaa ja suuria seikkailijoita
 
HOPEATÄHDET-elokuvafestivaali tulee jälleen kahden kaupungin festivaalina. Marraskuun kuuraiseen ilmaan puhalletaan roima annos kulttuurista eliksiiriä sekä Kuopiossa että Varkaudessa. Ohjelmistossa on sekä kotimaisia että kansainvälisiä uutuuksia moneen eri makuun.  
 
Vuoden 2016 suurin kotimainen elokuva-alan uutinen on ollut Hymyilevä mies-elokuvan voittoisa maailman ensi-ilta Cannesin elokuvajuhlilla 2016.  Hymyilevä mies nähdään Hopeatähdet-festivaalin avajaiselokuvana, ma 7.11. klo 16 Kino Kuvakukossa Kuopiossa (+ uusintaesitys tiistaina). Avajaispuhujaksi festivaalille saapuu Hymyilevän miehen käsikirjoittaja Mikko Myllylahti.
 
Suuren yleisönsuosion viime vuoden Hopeatähdissä saanut terveysteema saa tänä vuonna jatkoa Musiikki & Terveys-teemapäivästä (Varkaudessa tiistaina 8.11. ja Kuopiossa torstaina 10.11.).  Viimeinen tango-uutuusdokumentin (2016) rytmeihin ja samalla intohimoiseen elämäntuntoon johdattavat terveystieteiden, terveys- & kulttuurialan ammattilaiset. Varkaudessa tangoelokuvan alustaa taideterapeutti, psykiatrian sairaanhoitaja ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Riitta Pasanen. Kuopiossa puolestaan puhujavieraana samaisen elokuvan parissa on professori, musiikkiterapeutti ja –tutkija Jaakko Erkkilä. (Jyväskylän yliopisto). Alustusluennot kuuluvat elokuvalipun hintaan.

Festivaalin päätöspäivä lauantai 12.11. on varattu Suurille Seikkailijoille.  Päivän ohjelman toivomme houkuttavan paikalle monenikäistä yleisöä. Päivän aloittaa klo 13 esitettävä Steven Spielbergin uutuus, fantasiadraama Iso kiltti jätti (K7), joka on omiaan puhaltamaan myös aikuisista esiin lapsuuden ja aina tärkeän uskon siihen, että hyvä lopulta voittaa pahan.
 
Festivaalin loppuhuipennukseksi la 12.11. klo 16 meillä on ilo esittää Itäisen Suomen ennakkoensi-iltana toinen todellinen jätti: Iso-D eli uutuusdokumentti DANNY (ohjaus Sakari Saksa) Ei vähempää kuin viisi vuosikymmentä pop/rock-musiikin elävää historiaa – kuvattu myös mm. Kuopiossa, Työnkulmalla eli "Ruplalla". Se on yksi Dannyn entisiä keikkapaikkoja, ja elokuvassa nähtävä DJ Niten haastattelu on kuvattu siellä. Supersuosittu DJ Nite (alias Kari Niiranen, s.1948, Kuopio) oli Dannyn showteknikkona 1960- ja 70-luvuilla. Sekä Danny-dokumentin ohjaaja SAKARI SAKSA sekä Suomen taatusti legendaarisin tiskijukka DJ NITE ovat tulossa Hopeatähdet- esityksen kunniavieraiksi juhlistamaan Danny-elokuvaa sekä kertomaan esityksen kyytipojaksi yleisölle  tapahtumarikkaista keikkavuosistaan Danny-showssa. Lippuja suoraan ovelta sekä ennakkoon Kino Kuvakukon lipunmyynnistä.
 
Festivaalin järjestää alueellinen elokuvakeskus ISAK ry, pääyhteistyökumppaneinaan Savon Kinot, Kino Kuvakukko/ Kuopio sekä tänä vuonna myös Aito Iskelmä Oikea Asema.
 
Logo

 

Hopeatähdet 2016, Kuopio & Varkaus, klikkaa tästä:

koko ohjelma

 

Elokuvien esittelyt:

klikkaa tästä

 

 

******

 

Hieman historiaa: Hopeatähdet vuonna 2015

H

Elämänmakuisten elokuvien riemuviikko

HOPEATÄHDET  perustettiin v. 2011 eräänlaisena kokeiluna ”Suomen ensimmäiseksieläkeläisten elokuvafestivaaliksi”. Kaikille avoin, mutta aivan erityisesti senioreille suunnattu festivaali on ollut kaikki nämävuodet uutta myös kansainvälisesti.

On iso ilo, että saamme kutsua teitä hyvien elokuvien pariin nyt jo viidettä kertaa.Marraskuun kaamos murtuu mukavasti yhdessä, hyvien elokuvien merkeissä.

Jo viime vuonna festivaali otti uusia askeleita laajentuessaan myös Varkauteen. Savon Kinot Oy ja Varkauden upeaksi kesän 2015 aikana uusittu MAXIM (Kauppak 27, Varkaus) ovat jälleen mukana. Kuopiossa jatkamme tutussa, monelle rakkaassa KINO KUVAKUKOSSA (Vuorikatu 27, Kuopio)

Ohjelmassa on jälleen huumoria, draamaa, historiaa ja yhteiskunnallisesti merkittäviä elokuvia. Ensi kertaa mukana on myös tieteisjännäri. Kyseinen EX MACHINA (2015) on huikea psykologinen draama yhdestä aikamme visaisimmasta kysymyksestä: voiko keinoäly päihittää ihmisen? Mm. astrofyysikko Stephen Hawking on varoittanut ihmiskuntaa keinoälyn ja robottiteknologian vaaroista.

Tänä vuonna olemme jaotelleet festaripäivät teemoittain, evästämään jo ensisilmäyksellä. Mielenkiintoisia alustajia on siivittämässä elokuvia sekä Kuopiossa että Varkaudessa. Myös päätösesitys on erityinen: teatteriohjaaja Olli-Matti Oinonen esittelee pe 6.11. (klo 16) mestariteoksen LEVIATHAN (2014). Se on vahva ja vimmainen satiiri nyky-Venäjän henkisestä tilasta.

Tervetuloa Hopeatähtiin!

* * * * * * * * * * *

Hieman historiaa: Hopeatähtien vuosi 2014


JUHLAVUOSIA ja UUSIA KOTIMAISIA: Kuopio - Varkaus


Hopeatähdissä on jälleen korkea kotimaisuusaste ja useita syksyn uutuuselokuvia.


Avajaispuhujaksi maanantaina 3.11.2014 klo 16 Kuopioon saapuu rakastettu radioääni Tarleena Sammalkorpi. Avajaiselokuvana on Vadelmavenepakolainen, menestysromaaniin perustuva, suomalais-ruotsalainen uutuuskomedia. Elokuva on ollut voittoisa jo myös Norjassa, jossa se palkittiin vuoden 2014 parhaana pohjoismaisena elokuvana Haugesundin elokuvafestivaalilla.

Juhlistamme festivaalilla Tove Jansson 100 v ja Suomalainen animaatio 100 v – merkkivuosia. Ohjelmassa on sekä kotimainen, ilkikurinen uutuusanimaatio Muumit Rivieralla (2014) sekä ainutlaatuinen, Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän itse kuvaamasta materiaalin pohjalta tehty elokuva Tove ja Tootin matkassa (2004) matkoista eri puolilla Eurooppaa vuosina 1972-1993)Jansson-dokumentti ilmaisesityksenä Kuopiossa to 6.11.). Muumit Rivieralla nähdään menestyskirjailija Johanna Sinisalon ”Satu, satiiri, sarjakuva – monikasvoinen Muumilaakso”-luennon kera sekä Varkaudessa (pe 7.11.) että Kuopiossa (la 8.11.).


Janssonin muumimaailmassa kuvataan usein perheenjäsenten välisiä jännitteitä. Samantyyppisistä asioista mutta eri paketissa on kyse myös kotimaisen elokuvasyksyn uutuuksiin kuuluvassa elokuvassa Aikuisten poika. Näyttelijä, muusikko Susanna Haavisto saapuu festivaalivieraaksi kertomaan kyseisestä elokuvasta ja roolistaan tarinan isoäitinä. Miten olla tukena lapselle joka joutuu yhtäkkiä kohtaamaan surun jota kaikki maailman lapset pelkäävät, eniten tässä maailmassa? Aikuisten poika-elokuva Kuopiossa ja Varkaudessa, Susanna Haaviston vierailu isänpäivänä 9.11. klo 13 Varkaudessa.KIRJAILIJAVIERAITA MIELIAIHEINEEN


Festivaalin taiteilijavieraista kirjailija, teatterintekijä Juha Hurme ja kirjailija Johanna Sinisalo on kutsuttu festivaalille omine mieliaiheineen.


Juha Hurmeen aiheena on Algot Untola (alias Maiju Lassila) ja saman päivän elokuvana Untolan elämänvaiheista kertova Tulipää (1980). Saamme kuulla Kuopiossa ke 5.11.klo 13 mm. Hurmeen monivuotisesta näyttämöprojektista Untolan tekstien parissa.


Johanna Sinisalon luennoi molemmissa festivaalikaupungeissa Janssonin muumimaailmoista, erityisesti aikuisten näkökulmasta. Myös hänelle aihe on hyvin tuttu ja läheinen. Sinisalo on itsekin julkaissut useita, erittäin kiehtovia Muumi-tarinoita (mm. Muumimamman vaarallinen nuoruus, 2007) sarjakuvatuotantoina eri piirtäjien kanssa. Sinisalon käsikirjoittamista, monitasoisistasarjakuvista innostuu myös aikuinen muumien ystävä,

 


KANSAINVÄLISTÄ DIPLOMATIAA, KUVAAJIA KRIISIALUEILLA


Hopeatähtien ohjelmassa on myös pari pysäyttävää historian oppituntia. Avajaispäivänä Kuopiossa nähtävä Diplomatia (Ranska, Saksa 2014) on dramatisoiden tiivistettyä historiaa II maailmansodan kohtalonpäivistä. Totaalinen katastrofi Pariisissa on enää viimeistä käskylinjaa vailla, kun yli äyräiden viritetty sotakoneisto joutuu kohtaamaan sanan voiman.


Ihmisyhteisöjen ja valtioiden kurjempi puoli ja toisaalta taistelutahto paremman huomisen puolesta tulevat esille myös suomalaisklassikossa Tulipää (1980) sekä uutta pohjoismaista elokuvaa edustavassa elokuvassa Tuhat kertaa hyvää yötä (2014), jossa pääsemme valokuvaajan kannoilla näkemään, mitä tapahtuu ennen ja jälkeen siellä, missä kansainvälisten tietotoimistojen kuvapankit oikeasti syntyvät. Kameran takana on ihminen, on tehtävä päätös: paeta vai ottaa kuva, ainakin vielä kerran kertoa?

****
HOPEATÄHDET- festivaalia 2014 luotsaa taiteellinen johtoduo Saija Nissinen ja RitvaKolehmainen. Varkaudessa festivaalin toteutuksesta ja jatkoideoinnista vastaavat kulttuurisihteeri Anne Puurunen ja teatteripäällikkö Päivi Jalkanen.

 

kuvssa: Ritva Kolhmainen ja Saija Nissinen

 

 

*************

Historiaa (2013):

Hopeatähdet 2013 JULISTE

 

 

Hopeatähdet 2013 - eläkeläisten elokuvafestivaali: uutuuksia, kotimaisia klassikoita ja juhlaseminaari

(tiedote, 16.9.2013)

Suomen ensimmäinen, vanhemmalle väelle suunnattu elokuvafestivaali HOPEATÄHDET järjestetään Kuopiossa – nyt jo kolmatta kertaa. Festivaalin ajankohta on 4.–10.11.2013. Festivaalin pitopaikka on perinteikäs elokuvamiljöö Kino Kuvakukko (Vuorikatu 27).

Hopeatähdet-festivaali tarjoaa elokuvavuoden uutuuksia sekä huolella valittuja kotimaisia klassikkoja. Avajaiselokuvana esitetään syksyn kotimainen uutuus, Taru Mäkelän ohjaama ”Mieletön elokuu”, jota tähdittävät mm. Kati Outinen, Miroslav Etzler, Elena Leeve ja Esko Salminen. Elokuva perustuu vuoden 1962 tapahtumiin, jolloin kylmä sota kuumensi tunteita Helsingissä järjestetyillä kommunistien nuorisofestivaaleilla, ja vasemmistolaiset ja oikeistolaiset ottivat yhteen kaduilla. Poliittis- historiallinen tausta antaa runsain mitoin tilaa ilolle, nuoruudelle ja unelmille. Avajaispuheen pitää teatteriohjaaja, kirjailija Juha Hurme.

Kansainvälisiä uutuuksia festivaalilla edustaa mm. The Butler, joka kertoo afroamerikkalaisesta Cecil Gainesista, joka työskenteli vuosikymmeniä Valkoisen talon hovimestarina todistaen merkittäviä tapahtumia kahdeksan  Yhdysvaltain presidentin aikana. The Butlerin pääosassa nähdään Oscar-palkittu Forest Whittaker.

Festivaalin taustalla on katsojamääriltään Suomen suosituin, seniori-ikäisille suunnattu elokuvakerho. Kuopion ”Hopeatähti”-kerho saa 5-vuotisjuhlansa osana festivaalin ohjelmistoa.  Kerhotoiminnan merkkivuotta vietetään Hopeatähti 5 vuotta -juhlaseminaarin merkeissä. Ensimmäisenä seminaaripäivänä perjantaina 8.10. ohjaaja-tuottaja-käsikirjoittaja Jouko Aaltonen esittelee valtakunnalliseen elokuvamuistojen keruuprojektin pohjalta valmisteilla olevaa elokuvaa.  Toisen seminaaripäivän eli lauantain 9.10. taiteilijavieras on kirjailija Sirpa Kähkönen. Kähkösen luento käsittelee ohjaaja Teuvo Tuliota  sekä Regina Linnanheimoa, Tulion elokuvien vakionäyttelijää ja työparia. Kähkösen luennon yhteydessä esitetään Tulio-klassikko ”Olet mennyt minun vereeni” vuodelta 1956.

Laadukkailla dokumenteilla on osansa Hopeatähtien tarjonnassa myös tänä vuonna.  Saksalaisohjaaja Viviane Blumenscheinin uutuuselokuva ” Poski poskea vasten” (2013) kertoo suomalaisten ja argentiinalaisten lujasta tangorakkaudesta, tuoden aiheeseen tervetullutta ulkopuolisen näkökulmaa (esityspäivä pe 8.10.). Myös festivaalin päätöselokuvana on dokumentti, suureen yleisömenestykseen tämän vuoden aikana kimmonnut ”Metsän tarina” (esityspäivä su 10.11.).  ”Metsän tarina” on aidosti luonnon kauneuteen ja jylhyyteen luottava luontoelokuva, johon ovat ihastuneet kaikenikäiset.

HOPEATÄHDET on alueellinen elokuvakeskus ISAK ry:n tuotantoa. Festivaalia luotsaa taiteellinen johtoduo Saija Nissinen ja Ritva Kolehmainen.

 

***************

HISTORIAA 2012:

(ma 12.11.2012)

HOPEATÄHDET–eläkeläisten elokuvafestivaali

sai 25% lisää yleisöä

Avajaiset 2012: elokuvakriitikko Helena Ylänen (vas), haastattelijana Ritva Kolehmainen, taustalla  Haapaniemen Nuorisomusiikkiorkesterin jäseniä.

 

HOPEATÄHDET – elokuvafestivaalilla (Kuopio 5. – 11.11.2012) vieraili yhteensä 2.023 kävijää. Nousua viimevuotiseen festivaalin ensikertaan oli 25%. Neljännes esityksistä oli loppuunmyytyjä.

HOPEATÄHDET on Suomen ensimmäinen eläkeläisille ja vanhemmalle väelle suunnattu elokuvafestivaali.  Vuosi 2012 oli festivaalille nyt järjestyksessään toinen. Festivaali toteutetaan pääosin päivänäytäntöinä, näyttämönä toimii tunnelmallinen elokuvateatteri Kino Kuvakukko.

Jo avajaiset vetivät salintäyden elokuville syttynyttä senioriväkeä. Avajaiselokuvaa edelsi 20 + 1 yllätysesiintyjää: Haapaniemen Nuorisopuhallinorkesteri parinkymmenen nuoren muusikon kokoonpanolla sekä avajaispuheen pitänyt erikoisvieras, Helsingin Sanomien elokuvakriitikkona tunnettu (nyk. eläkeläinen) Helena Ylänen.  Avajaiselokuvana nähtiin Vesa-Matti Loirin ja Samuli Edelmannin tähdittämä ”Tie Pohjoiseen” (ohj. Mika Kaurismäki, Suomi 2012).

Vuoden 2012 festivaalin muita kohokohtia olivat kirjailija Sofi Oksasen (kuva yllä) sekä runoilija, laulaja, näyttelijä Aulikki Oksasen yleisötilaisuudet. Sofi Oksasen festivaalivierailun yhteydessä esitettiin Viron poliittisesta historiasta kertova, tämän vuoden puhutuin kotimainen elokuva ”Puhdistus”, kahtena loppuunmyytynä esityksenä. Aulikki Oksasen vierailu puolestaan liittyi esitykseen tv-elokuvaklassikosta ”Aliisa” (1970). Aliisa oli Siiri Angerkoski viimeinen roolityö, antaen riipaisevat kasvot kansaneläkkeen varassa sinnittelevien vanhusten köyhyydelle ja asuntopulalle muutoin vaurastuvassa Suomessa.

 Festivaalin päätöspäivä ajoittui isänpäivään, minkä kunniaksi festivaali tarjosi vapaan pääsyn elokuviin kaikille isille ja isien aikuisille pojille.

 Festivaali järjestetään alueellinen elokuvakeskus ISAK ry:n tuotantona.  Festivaalia luotsaa taiteellinen johtoduo Saija Nissinen ja Ritva Kolehmainen.

Festivaali järjestetään seuraavan kerran marraskuussa 2013.

 

Lämpimät kiitokset yleisölle & taiteilijavieraillemme!

Hopeatähdet-festivaalin taiteellinen johto ja henkilökunta kiittävät

- tervetuloa mukaan taas ensi kerralla!

 

 ******

 (Arkistomateriaalia vuodelta 2012:)

 

HOPEATÄHDET -FESTIVAALIN  OHJELMA JULKISTETTU

Festivaalin taiteilijavieraita:

SOFI OKSANEN, AULIKKI OKSANEN, ARI MATIKAINEN...

Liput ennakkomyynnissä ajalla 28.9.-28.10.2012 Lippupisteen myyyntipisteissä ja R-kioskeilla

 

(Kuva: viime vuoden avajaiset)

 

HOPEATÄHDET (Kuopio 5. – 11.11.2012) on uraauurtava, Suomen ensimmäinen eläkeläisille ja vanhemmalle väelle suunnattu elokuvafestivaali.  Festivaali järjestetään alueellinen elokuvakeskus ISAK ry:n tuotantona. Vuosi 2012 on festivaalille nyt järjestyksessään toinen.

Kaikenikäiset elokuvista ja festivaalin ajankohtaisista taiteilijavieraista kiinnostuneet ovat tervetulleita, mutta järjestäjät kutsuvat mukaan erityisesti seniori-ikäisiä virkistymään ja osallistumaan rentoon festivaalitunnelmaan.

Hopeatähtien avajaiselokuvana nähdään hetkessä jättisuosioon kimmonnut ”Tie Pohjoiseen” (2012), VESA-MATTI LOIRIN komea paluu valkokankaille, partnerinaan toisessa pääosassa nuoremman polven elokuvatähti SAMULI EDELMANN. Avajaiselokuvan on ohjannut kansainvälisesti tunnetuimpiin elokuvaohjaajiimme kuuluva MIKA KAURISMÄKI.  Elokuvaesityksen lisäksi Hopeatähtien avajaisissa on Tie pohjoiseen -elokuvaan liittyvää yllätysohjelmaa.

Tämän hetken puhutuin kulttuurihahmo, kirjailija SOFI OKSANEN saapuu Kuopioon Hopeatähdet-festivaalin vieraaksi keskiviikkona 7. marraskuuta, jolloin esitetään kahteen otteeseen hänen kansainvälisesti palkitusta romaanistaan tehty uutuuselokuva ”Puhdistus” (2012).  Sofi Oksasta Kuopiossa haastattelee Hopeatähden kerhonvetäjä RITVA KOLEHMAINEN.

Festivaalin vieraaksi saapuu myös runoilija, laulaja, näyttelijä AULIKKI OKSANEN. Festivaali 2012 nostaa esille Aulikki Oksasen elokuvakäsikirjoittajana. Festivaali esittää Oksasen kirjoittaman tv-elokuvan "Aliisa" (1970, pääosassa Siiri Angerkoski), jossa kuvataan yleisen vaurastumisen varjossa piilevää kaupunkilaisköyhyyttä 1970-luvun taitteen Suomessa. Elokuvaan ja Aulikki Oksasen haastattelutilaisuuteen to 8.11.2012 klo 13 on vapaa pääsy.

Tämän vuoden taiteilijavieraisiin kuuluu myös dokumentaristi ARI MATIKAINEN, joka saapuu festivaalille kertomaan elokuvastaan ”Russian Libertine – Venäjän vapain mies”, pe 9.11.2012 klo 12.  Festivaalilla esitetään Kuopion ennakko-ensi-iltana myös mainio ”Kummisetäni thaimorsian”, ohjaajanaan uusinta tekijäpolvea edustava ohjaaja WILLE HYVÖNEN.

Päättäjäispäivänään Hopeatähdet tempaisee isänpäivän (su 11.11.) kunniaksi: kaikki isät - ja isiensä aikuiset pojat - pääsevät festivaalin kahteen päivänäytäntöön veloituksetta.

Tervetuloa mukaan!

 

Vuoden puhutuin kirjailija, kulttuurivaikuttaja Sofi Oksanen festivaalin vieraana ke 7.11.2012

Kirjailija, laulaja, näyttelijä, piirtäjä Aulikki Oksanen festivaalin vieraana to 8.11.2012

 

  

 

HOPEATÄHDET houkutti paikalle myös TV1:n uutistoimituksen. Kuvat otteita television pääuutislähetyksestä 7.11.2011.

 

 

************

ARKISTOMATERIAALIA,vuodelta 2011

Uusi elokuvafestivaali loistaa ja välkkyy

Syksyllä 2008 aloitimme Kuopiossa Hopeatähti-elokuvakerhon esitykset. Tietä viitoitti Joensuussa pari vuotta aiemmin kehitetty eläkeläisten elokuvakerho. Kerhon nopeasti kasvanut menestys Kuopiossa tuli meille yllätyksenä. Aivan selvästi päivänäytöksiä oli kaivattu. Saimme kuulla, että katsojissa on niitäkin, jotka eivät ole vuosikymmeniin elokuvissa käyneet. Lähteminen toisten joukkoon on mukavaa! Viime vuoden loppupuolella syntyi ajatus kokonaisen festivaalin järjestämisestä – eläkeikäiset ovat omat festivaalinsa ansainneet.

Kevään 2011 aikana valikoimme sopivia elokuvia ja nyt on koossa monipuolinen festivaalikattaus uutuuksia ja klassikoita. Elokuva-kulttuurin lisäksi kirjallisuus on meille molemmille tärkeää, ja se on heijastunut myös festivaaliohjelmiston valintoihin. Monet elokuvista perustuvat kaunokirjallisuuteen ja festivaalin viikonloppua tähdittää jo legendaarinen kirjailija, yhä luomisvoimainen Märta Tikkanen. Muita festivaalin taiteilija- ja asiantuntijavieraita ovat dokumentti-elokuvaohjaaja Elina Kivihalme, kulttuurihistorioitsija Outi Vuorikari sekä avajaismusiikista vastaava Sakari Kuosmanen, savolainen monen tyylilajin muusikko ja kansainvälinen filmitähti samoissa saappaissa.

On tullut aika toivottaa kaikki tervetulleiksi Hopeatähdet – Suomen ensimmäiselle eläkeläisten elokuvafestivaalille. Kyseessä on myös kansainvälisesti ottaen harvinaisuus – lähimmän sukulaisfestivaalin löysimme kaukaa Aasiasta.  Loistavia leffoja on tarjolla kokonaisen viikon ajan.

Kaikki esitykset ovat Kino Kuvakukossa, Vuorikatu 27.